Da, stim. Iti sunt mereu la indemana si, de ce nu, par mai igienice. Uita de ele si treci la prosoapele cu microfibre. Le gasesti in orice supermarket, in zona in care te aprovizionezi de obicei cu bureti de vase. Sunt moi, usor pufoase si, daca esti adepta unei locuinte asortate pana in cel mai mic detaliu, vei fi bucuroasa sa afli ca sunt disponibile in aproape orice culoare. Le poti folosi pe orice suprafata, ai insa grija ce solutii folosesti pentru curatare. Nu de alta, dar daca vrei sa „actionezi" eco, fii responsabila si fa-o pana la capat. Vei vedea cum miile de fibre microscopice isi unesc fortele pentru a indeparta (literalmente!) murdaria. Iar dupa ce ai terminat, poti sa le speli la masina.
2. Masca abraziva din zat
Data urmatoare cand te hotarasti sa faci cafea, fa un mic efort: nu arunca zatul. Il poti folosi cat inca este caldut impreuna cu gelul de dus sau sapunul lichid ori de cate ori te speli pe maini, pe fata sau faci dus. Particulele iti vor exfolia delicat pielea, indepartand pielea moarta si lasandu-ti tenul curat si proaspat. Iar daca dupa tot acest rasfat ti-a mai ramas putin zat, imparte-l cu plantele de apartament. Altfel spus, presara-le un pic la radacina. Fertilizeaza pamantul, inviorandu-le.
3. Lumanari din ceara de soia
Daca preferi lumanarile in locul betisoarelor parfumate, ai grija ca acestea sa fie pe baza de ceara de soia, nu parafina. Prolema cu lumanarile parfumate, oricat de spectaculoase si colorate ar fi, e ca lasa un fum greu de suportat. Prin urmare, cat timp nu vrei ca la tine in casa sa miroasa ca in preajma unui combinat, renunta la ele si treci la cele pe baza de ceara de soia, sau pe baza de ceara si atat. Miros la fel de imbietor ca si cele pe care le foloseai pana acum, doar ca fumul lor nu polueaza. Daca ai cumparat un bax si te impiedici de ele prin casa, le poti pune in sertarele cu haine, ca sa le parfumeze. Asa cum faceau bunicile noastre cu sapunurile.
4. Vopseste cu cap!
Pui la cale o curatenie de primavara episodica, incepand cu weekendul viitor? Daca ai de gand sa incepi cu lucruri marete, cum ar fi zugravitul, fii sigura ca stii cata vopsea trebuie sa cumperi. Magazinele de bricolaj sunt dotate nu doar cu personal calificat care iti poate aproxima cantitatea de vopsea de care ai nevoie daca tu ii spui dimensiunile peretilor, ci si cu mini-computere care iti pot confirma (sau nu) cele spuse de ei, calculand cu exactitate. Selecteaza tipul de suprafata pe care vrei sa vopsesti si dimensiunile camerei, iar computerul iti va afisa pe display exact cati litri de vopsea iti sunt necesari redecorarii. Astfel nu vei lua mai multa doar "ca sa fie", contribuind atat cat poti la reducerea consumului inutil de produse toxice.
5. Nu te baza pe screensaver
Daca nu mai ai treaba la calculator, ori il opresti, ori il programezi sa intre in stand-by. Screensaver-ul, oricat de multi pestisori ar inota in el, nu te relaxeaza decat pe tine; caci pentru ca acvariul tau virtual sa functioneze, bietul PC isi pune la bataie toata energia. Iar daca vrei ca fapta ta buna sa aiba amploare, aplica acelasi comportament si la locul de munca, stingandu-ti calculatorul la sfarsitul programului, asigurandu-te mai apoi ca toata lumea ti-a urmat exemplul. Vei simti diferenta la urmatoarea factura de curent.6. Recicleaza-ti telefonul
Vrei un telefon nou iar cel vechi e prea vechi ca sa mai poti face vreo afacere cu el? Nu-l arunca, recicleaza-i acumulatorul! Acum poti sa faci asta si la noi in tara; inarmeaza-te insa cu multa vointa, timp liber si cu un rezervor de combustibil care sa te tina pana la Copsa Mica, caci acolo pare sa fie singura statie Rombat care se ocupa cu colectarea si reciclarea de baterii. Renteaza daca ai drum prin zona sau daca strangi toti acumulatorii si toate bateriile prietenilor tai. Macar sa stii un lucru.
7. Inlocuieste servetelele cu servete
Sunt mult mai "classy"! Moi sau matasoase, albe sau colorate, servetele au un pret accesibil si, daca ai grija sa le dai imediat la spalat dupa ce le-ai patat cu sos, vin rosu sau ciocolata, se pot refolosi. Daca preferi servetelele, intereseaza-te macar ca ele sa fie confectionate din hartie reciclata.
8. Arunca gunoiul cum trebuie
Majoritatea intersectiilor din capitala sunt deja echipate cu containere adecvate colectarii selective a deseurilor. Mai pe romaneste spus, e vorba de trei tomberoane pe care scrie "hartie/carton", "sticla" si "plastic". Surprinzator, multi bucuresteni s-au sesizat si si-au facut "ordine" prin gunoi, aruncand la ghena doar resturile menajere. Dovedindu-se functionale, containerele specializate s-au inmultit, luand cu asalt si intersectiile mai mici. Asteptam sa-si faca aparitia in spatele blocului, la fiecare scara, ca sa nu mai alergam cu sacii de pet-uri prin intersectii si sa avem spor in ale reciclari.
9. Fa o donatie!
Sau, crestineste vorbind, fa-ti o pomana. Cu siguranta ai cel putin doua perechi de blugi cu talie inalta pe care i-ai scos din circuit acum trei-patru sezoane. Sa nu mai vorbim de sacourile cu umerasi pe care te incapatanai sa le porti la facultate. Daca inca sunt in stare decenta, da-le cuiva care pune mai putin pret pe tendinte decat tine. La fel poti sa procedezi si cu mobila, decoratiunile, zecile de mape de plastic care ti-au rmas, nefolosite din liceu. Intreaba printre vecini; Romania e o tara saraca, sigur are cineva o ruda nevoiasa. Catelusi si ursuleti de plus primiti de la fosti-iubiti? Dupa ce ii cureti de praf, poti sa le faci o bucurie copiilor de la cel mai apropiat centru de plasament.